2013. február 22., péntek

étkezési szokások

Nincsenek megjegyzések:
 
mivel imádom a finom kajákat, szeretek főzni és még elég jól is főzök azt hiszem. jó hely amszterdam élelmiszer beszerzés szempontjából, van minden, finom is, jó is, lehet venni előre pucolt és felvágott zöldségeket (felgyorsult modern nyugati élet?), előrepácolt, előkészített húsokat meg mindenfélét. még créme fraiche-t is! ami a francia tejföl-pótló, ami valahogy jobban sikerült, mint a tejföl. irtó krémes és irtó finom, valamikor a tejföl is ilyen lehetett, amíg nem kezdtek el belőle kispórolni mindent, aminek köze van a tehénhez.

nagyon szeretjük az iguána nevű mexikói éttermet budapest szívében, és hát itt azért elmenni étterembe igencsak drága mulatság. ellenben nyugati eurós fizetésből otthon éttermekben zabálni hohóó (külön köszönet a kormánynak a 10% árcsökkentésért), már várom, hogy fizetésem legyen és megveszem budapestet kilóra, mégha utolsó csicska is vagyok. lakótárs mesélte, hogyha építkezésen dolgozol, alapozáson, ami itt azért komolyabb hosszabb munka, mert ugye sok víz van a talajban meg mindenfelé, akkor napi 200 eurót keresel. namost WTF. egy hónapban az 4000 euró! persze elvileg a felét be kéne fizetned önként életbiztosításba, mert önmunkáltatóként csinálhatod kvázi, de ezt nem teszik meg az emberek, ha valami gáz van, hát akkor szívás, ha kisebb dolog bemondod, hogy nem a munkában történt, ha mentő is kell az már ciki. mindenesetre elég csúnya, hogy egy otthoni felső vezető menedzser fizetését kapod azért, hogy néhány vasdrótot formára vágsz és belenyomod a betonba (illetve az csúnya, hogy ehhez képest otthon ez gondolom 300 ft/óra). na kitértem, szóval tegnap mexikói volt a menü iguána ihletésben:
créme fraiche (tejföl helyett), apróra vágott paradicsom, kukorica, cheddar sajt, saláta, tortilla, mexikói marhahús trutyi, és kedvencem: babpüréééé

babpürét elég egyszerű csinálni: fogsz 1 fej vöröshagymát apró kockára vágod dinszteled, 1 konzerv vörösbabot a leve nélkül kicsit rádobsz, átmelegíted, majd tálba kiöntöd, botmixerrel pépesíted, sózod, borsozod, kész

marhástrutyi: darált marhát oliván fehérre sütöd, fűszereket borítasz rá (én hiszek az előre összekevert megvásárolható fűszerkeverékek életkönnyítő csodájában, szal nyomsz rá valami burrito v vmi hasonló fűszerkeveréket), forgatod kicsit, majd dobsz rá kaliforniai paprikát felvágva, gombát és mindenféle hagymát (vörös, új) felvágva, még kicsit forgatod, párolod. és nyammi, majdnem mint az el rapidoban. az igazi az, ha utána beletöltöd tortillába teszel hozzá sajtot és még sütögeted kicsit valami forró sütőlapon.

a másik helyi kedvenc perverzióm a filet americain = tatárbifsztek, helyi boltokban könnyedén beszerezhető kenyérrel nyami. még a hame-ban is lehet kapni, a mi a helyi csodabolt (biciklilánc, lámpa, fejhallgató, smink készletek, ruhák, kaják, mindent lehet benne kapni, de ilyen tényleg tök klassz dolgokat, ráadásul nem is drágán, olyasmi mint a dm csak még kiterjedtebb):

a másik kaja amit perverzen imádok az a karalábé krémleves! (a kép Egon konyhájáról csórva). kész kis fűszerkertet tartunk a konyhaablakban, a friss petrezselyem a tetejére elengedhetetlen.
nem tudom édesapám hogy csinálja (mert épp tárgyaláson volt, amikor meg akartam kérdezni), de én a netes receptekből a következőt kutyultam össze:

1 fej vöröshagymát vajon megdinsztelsz, apróra vágott (tényleg picire mer kemény!) 2 fej karalábét beleöntesz, pirítod pár percig, párolod (akár 5 percig), felöntöd kb 7 deci vízzel+zöldségleveskocka, attól függ milyen sűrűre akarod, én sűrűn szeretem, beledobsz egy kockára vágott krumplit is, főzöd kb 15 percig (illetve amíg meg nem puhulnak a cuccok benne), majd szépen elő a botmixerrel, turmixold szét, adagolj bele egy kis doboz tejfölt (én itt créme fraiche-sel csináltam, hát esküszöm, hogy mindennél finomabb!!!), sózd, kicsi szerecsendió (nem muszáj ha vki kevésbé szereti az édeset), plusz extra ha belenyomsz 2 fej fokhagymát (G utálja az édeskés hatású sós leveseket, szal igyekszem keseríteni), bors (eredetileg fehérbors, de ki nem állom az ízét), tálalásnál elengedhetetlen a friss petrezselyem a tetejére! nagyon finom így is, de nagyon finom csilivel megszórva is (mindent csipősen eszem), de alapból is nagyon jó az íze, szal néha elhagyom a csilit. ajánlott köret: pirított rozskenyér fokhagymával megkenve.

eet smakelijk!

a helyi konyháról meg ne is beszéljünk, eddig csak hallomásból tudom, de minden ami krumpli, szalonna és káposzta meg alma. akár egyszerre mind. veh.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff