2013. május 23., csütörtök

Titánokkal harcoló, Erőss Zsolt

Nincsenek megjegyzések:
 
A természet mindig erősebb az embernél, de az ember örökké harcolni fog vele. Mégha konkrétan az hegy ijesztő "trófeái" kísérik is az útját a hegymászónak. Pl a Mount Everesten nagyjából 200 jégbe fagyott holttest van a csúcs felé vezető úton, mivel nem tudják őket onnan sehogy sem kiszedni, helikopterrel nem is megközelíthető. Egyes holttestek több, mint 50 évesek. Azért ez kicsit creepy, nem? Itt a cikk róla. Nehezen tudom eldönteni, hogy totális őrültség vagy elképesztő bátorság a hegymászás profi formája. (pszihológusok szerint szerencsejátékhoz, drogokhoz hasonlítható függőségről van szó)


Erőss Zsolt
Vannak, akik sosem adják fel. Vannak, akiknek egy láb elvesztése a világ végét jelentené, összeomlanak, tönkremennek, sík terepen járni megtanulni is nehezükre esik műlábbal. Hogy lehet mégis, hogy egy olyan ember, akinek talán a lába az egyik legfontosabb eszköze (persze mindenkinek ugyanolyan fontos, de valljuk be végülis az irodában ülhetünk láb nélkül is, bár talán kisebb eséllyel veszítjük is el azt), feláll és tovább folytatja álmai és céljai hajszolását, ha az nem is más, mint hatalmas csúcsok megmászása. Őrült e? Vagy csak elhivatott? Bármelyik is és talán kicsit mindkettő, elképesztő akaraterőt igényel. Akaraterőn nevelkednek a hegymászók, mert enélkül az első szikláig sem jutnának. Bámulatos. Félelmetes.
Erőss Zsolt és Kiss Péter legalább álmaik hajszolása közben tértek az örök vadászmezőkre a Himalája zordon csúcsai között. Nem szabad gyávának lenni és nem nekimenni az elképzeléseinknek, mégha félelmetesnek is érezzük a kockázatot. Ha valamit igazán akar az ember, tudomásul veszi a kockázatot. Legyen szó bármiről, az ember mindig a saját korlátain kívül eső dolgoktól fél. Csak van akinél ezek a korlátok félelmetesen ki vannak tolva.

Az egész egyébként azután gondolkoztatott el igazán miután elolvastam Palya Bea írását a fészbuk oldalán, szívszorító. Nehéz felfogni még így kívülállóként is, hogy nincs remény, de nincs fizikai bizonyosság sem. Kitartás a hozzátartozóknak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff