2013. augusztus 20., kedd

elmaradt dániai beszámoló

1 megjegyzés:
 
Szóval most eléggé beindultak a dolgok, ügyintézés, meg a mindenféle blogos kitöréseim miatt nem volt időm beszámolni a múltheti 4 napos Koppenhágai spontán kiruccanásról.

københavn

Először is teljesen beleszerettem a helybe, mégha hideg is tud lenni, de valami megfogott. A sok hajó, áttetsző csatornák a tenger miatt, a furán keserédesen barátságos emberek - kicsit szarkasztikusak, de azért barátságosak, de nem mézesmázosak, szép ruhák - divatos lányok, szuper boltok, elképesztő finom pékáruk (a pék céhek már több száz éve működnek és nem lehet csak úgy kontárnak lenni), finom csokik, finom fagyik, dizájn mindenhol. Kicsit nekem észak Párizsa, sok indokolatlan méretű palota és hasonlók. Szép parkok. Nagyon széles utak. Szívesen laknék itt. Ja és amiért teljesen a szerelmeim: a legökotudatosabb ország, fogyasztásuk 20%-a szélmalmok által termelt áramból jön és hasonlók, apróságok, mindenfelé.

a képek érkezéséig, cuki illusztrációt nyúltam

Az árak elképesztően magasak, drágább, mint Amszterdam. Egy kenyér 7 euró meg ilyenek. De az átlagfizetések is 2x - 3x-osak a többi nyugati országhoz képest. De a pénzük a dán korona, a fémpénzek olyanok mintha ékszerek lennének, díszes és középen lyukas némelyik, ránézésre nem látod sehol mekkora értéket képviselnek - a boltban a csaj a nyakláncának darabjait is adhatta volna visszajárónak észre sem veszem.

Voltam hajós csatorna körúton, mondjuk aznap volt a legrosszabb idő és kint az öböl részen zuhogott a szemembe az eső és fújt a szél, az kicsit durva volt, csurom víz lettem még úgyis hogy osztogattak műanyag esőkabátkákat. De jófejek a dánok, a második világháború alatt elsüllyesztették a flottájukat (egy részét a svédekhez csempészték), amikor a németek rátették volna a kezüket.

Christiania - Koppenhága füves paradicsoma. 1971-ben fogták és egy elhagyatott katonai bázisba beköltözött pár "hippi". Beton tömböket dobáltak az útra, lezárták, az azóta is úgy van, kocsik nem mehetnek be. Szóval csináltak egy autonóm kis negyedet, saját törvények meg minden és azóta kirobbanthatatlanok. Éjszaka mentünk ide, közvilágitás nem volt, a bozótos után egyszercsak mindenféle zöld és hangulatfények közepén találtuk magunkat, szinesre festett barakkok között, gettótűz - elképesztő képi világ. Egy kocsmába belépve, mintha mexikóba csöppentünk volna, nagyon fura emberek, nagyon vegyes.

Szóval Koppenhága szuper, menjetek, ha tehetitek, és meleg is tud lenni! Mikor sütött a nap elég meleg volt. Képek jönnek, a filmtekercsek már az előhívatás felé úton. Izgalmas huhú!

1 megjegyzés:

  1. :)kb 5 napja hordok a nyakláncomon 1 db,dán 1koronást. Alborgban jártam, Viborga megyek dolgozni :)boldogság..

    VálaszTörlés

 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff